Menü Bezárás

Quartetto Areasud (ITA)

Majdnem tradicionális zene”

A szicíliai és calabriai muzsikusokból álló zenekart a szórakozás és szórakoztatás iránti vágy hívta életre immár több mint egy évtizeddel ezelőtt. A Quartetto Areasud a dél-olasz és szicíliai népzenei hagyományokat eleveníti fel, egy történelmileg kiemelkedő jelentőségű régió kultúráját, amely kereskedelmi és kulturális értelemben is útkereszteződésként szolgált a Mediterrán térségben. Ebben a hatalmas olvasztótégelyben évszázadok óta kevergetik a hasonló sorsú és hagyományú népek a nagy közös „zenei bográcsot”, ki-ki a maga alapanyagait hozzáadva.

A négy zenész más, a régióban híres világzenei együttesekből érkezett az együttesbe (Nakaira, Oi Dipnoi). Négyüket Maurizio Cuzzocrea énekes fogja össze, aki az évek során a legnagyobb tradicionális olasz zenei fesztiválokon tett szert elismertségre. Habár a hangszereken tradicionális módon játszanak, a dalok előadása bőséges teret hagy a személyes értelmezésnek.

A zene a letelepedés és újrateremtés folyamatát tükrözi, amely a gazdag repertoárral rendelkező tarantella meghatározó jellemzője. A tarantella „főszereplője” a friscalettu, egy kisméretű, tipikusan szicíliai nádfuvola, amelyet az ókori görögök hoztak el hozzánk.

A dalok jelentőségteljes történelmi eseményekről mesélnek, és felelevenítik a régmúlt idők zenészeinek jellegzetes hangját és anyanyelvét.

Maurizio Cuzzocrea – battente gitár, tambura, ének
Franco Barbanera – duda, friscalettu, ney (nádfuvola)
Mario Gulisano – tambura, bodhràn, doromb, ének
Marco Carnemolla – basszusgitár, ének